Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Ο George Alvanos κοινοποίησε τη δημοσίευσή του.
Ο George Alvanos πρόσθεσε 4 νέες φωτογραφίες.
Φωτογραφία του George Alvanos.Φωτογραφία του George Alvanos.Καθαρή Δευτέρα
(στα ΒασιλικάΛέσβου του 20ου αιώνα )
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς τα παλικάρια του χωριού μου ντύνονταν με τ’ακριβότερα σαλβάρια... (12) , τα μακριά ζωνάρια , τα
ολομέταξα πουκάμισα και τα χρυσοκέντητα γιλέκα κι αρχίζανε το γλέντι και το τραγούδι πίνοντας όρθια ρακί στα τεζγιάχια(13) των καφενείων. Το ξεφάντωμα κρατούσε μέχρι το πρωί της Καθαρής Δευτέρας. Κι εκεί κατά το μεσημέρι παρέες- παρέες ,σύγχρονοι «κώμοι » και «θίασοι» διονυσιακών γιορτών, ξεκινούσαν για την πλατεία του χωριού. Με τα πρόσωπα μουτζουρωμένα , με κλαδί μαντζουράνας ή βασιλικού στ` αφτί, σε διονυσιακή έξαρση , τραγουδώντας «τ` αδιάντροπα » .
Μπροστά στη μια παρέα ο Γούναρος , ντυμένος με προβιά προβάτου, χτυπούσε με μανία τη θεόρατη νταούλα του, δίνοντας το ρυθμό των τραγουδιών. Δίπλα , σε άλλη παρέα μπροστά , ο Μανώλης η Ζαρζάρα, ψηλός σαν πύργος, δυνατός σαν ταύρος, μα με ψυχή μωρού παιδιού. Έκανε πως να τώρα θα κατεβάσει τα σαλβάρια του να δείξει τ` απόκρυφα μέλη του κορμιού του ,να τρέψει σε αιδήμονα φυγή το γυναικόκοσμο του χωριού, που στριμωχνόταν στα σταυροδρόμια να δει τους μουτζουρωμένους , ν` ακούσει τ ` αδιάντροπα και που δεν ήξερες αν ευχόταν να πραγματοποιήσει ή όχι η Ζαρζάρα την απειλή του. Και παραδίπλα από άλλες γειτονιές καταφτάνανε με τις παρέες τους ο Βαγγέλης του Ψ., ο Αντώνης του Σ. ,ο Γιαννακός του Σπ. και τόσοι άλλοι, όλοι τους δίμετρα παλικάρια ,που έκαναν τις νιες να ποθοπλαντάζουν στα παραθύρια του χωριού. Και σαν φτάνανε όλοι στην πλατεία ,ο Γούναρος σε κατάσταση ένθεης μέθης πετούσε την προβιά από πάνω του και πραγματοποιούσε εκείνο που η Ζαρζάρα απειλούσε να κάνει και δεν το έκανε. Οι άντρες τον περικύκλωναν ξεσπώντας σε ουρανομήκεις επευφημίες, ενώ οι γυναίκες ,από τα σταυροδρόμια που παρακολουθούσαν τα δρώμενα, τρέπονταν σε φυγή κατακόκκινες , από ντροπή ή από ερωτική έξαψη, ποιος ξέρει…

Γλωσσάρι
12.τα σαλβάρια : νησιώτικες πολυτελείς βράκες των ανδρών
13. το τεζγιάχι : ο πάγκος του καφενείου, όπου πίνει κανείς όρθιος .
Σημείωση
Επικρατέστερη άποψη για τις Αποκριές είναι ότι αποτελούν επιβίωση των
διονυσιακών τελετών της Αρχαιότητας. Ο Διόνυσος λεγόταν ,ως γνωστό, και Ίακχος ή Βάκχος από την ιαχή ία …ία…που αναφωνούσαν οι πιστοί στις βακχικές τελετές. Αποκριάτικο τραγούδι της Άγρας Λέσβου τελειώνει με τους στίχους:
Ία …ία…, μάντη ! Χόρευε, Αράπη !
Ία….ία…μάντικα! Χόρευε αράπικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου