Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΜΑΟΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΚΑΛΕΣ

Οι μαούνες ήταν μεγάλες σιδερένιες βάρκες με τα ίσαλα(τα κάτω μέρη) πλατιά για να μπορούν να βγούν όσο γίνεται πιο ρηχά .
Επειδή παλιά οι προβλήτες(σκάλες) δεν επεκτείνονταν σε μεγάλο βάθος ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν σ' αυτές τα καράβια γιά να φορτώσουνε και να ξεφορτώσουνε η φορτοεκφόρτωση γινόταν με τις μαούνες .
Στις Αλυκές οι μαούνες είχαν σχήμα βάρκας και τις φόρτωναν με τα βαγόνια το αλάτι απο την πετρινη σκάλα αφού πρωτα ζυγίζανε στην πλαστιγγα στο μικρο σπιτακι που φαινεται στην φωτογραφία.
Αργότερα επεκτάθηκε η προβλήτα με σιδεροδοκούς και στην ακρη της υπήρχε χωνί οπου τα βαγόνια γύριζαν και εριχναν το αλάτι κατ' ευθείαν στα αμπάρια των καραβιων που προσέγγιζαν στη σκάλα και έδεναν στους μόλους. Κομάτια απο τις μαούνες βλέπετε στις φωτογραφίες.
Μέσα στη Σκάλα παλιά ήταν τέσσερις προβλήτες στην κύρια φόρτώναν στα
καίκια βαρέλια με λαδι ρετσίνη και ξεφόρτωναν σιτάρια, άλευρα, τσιμέντα, κεραμίδια, λαγίνες-κουμάρια κ.α.
Στη δεύτερη σκάλα ήταν οι δημόσιες τουαλέτες και παράλληλα έδεναν οι βάρκες αν και οι περισότερες αγκιροβολούσαν ανοιχτά και η προσεγγισή τους γινότανε με βαρκάκι μικρό(φελούκα).
Η τρίτη και τέταρτη σκάλα αποτελούνταν απο μώλους(μπλόκια) που συνδέονταν η μεν τρίτη σκάλα με ξύλινα καδρόνια και κει προσέγγιζε ένα τρικάταρτο καίκι που ξεφόρτωνε μπάλες άχυρο, οικοδομική ξυλεία, και γελάδια.
Η τέταρτη σκάλα ήταν μπροστά στο κέντρο του Κουμάνια σ' αυτή οι μώλοι ενώνονταν με χονδρά σίδερα και εξυπηρετούσε τα δύο εργοστάσια σαπονωποιίας το ένα στο Σουλουμανέλη και το άλλο απέναντι απο την σκάλα πίσω απο το κέντρο του Γιανναρέλη που σώζεται σήμερα η καμινάδα και μέρος της τοιχοποιίας.
Μέχρι το '70 στην ακρογυαλιά ανάμεσα στην σκάλα και το ερηπωμένο εργοστάσιο (ονομασία ΠΥΡΟΜΗΧΑΝΗ) υπήρχαν τρίς μαούνες σε σχήμα ορθογώνιο απομεινάρια μιάς άλλης εποχής.
Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει την βιομηχανική περίοδο του Πολιχνίτου και της Σκάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου